zdroj: pixabay.com
Ovoce a zelenina

Zdravý zázrak ze zahrádky - cuketa

Veronika Moreira Tůmová
26.06.2018

Už vám na záhonku rostou baculaté a krásně zelené cukety? Zkoušíte je letos poprvé, nebo mají na vaší zahradě své zasloužené místo každý rok? Cuketa je zdravá a právem velmi oblíbená zelenina, která prostě patří na stůl každého labužníka, stejně jako i milovníka zdravé výživy.

Cuketa obsahuje minimum kalorií a má naopak vysoký podíl minerálů. Příznivě působí na naše srdce, ledviny i trávicí ústrojí, navíc pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu, či dokonce dny. Cuketa má podle všeho také protirakovinné účinky. K tomu všemu je také velice chutná a máme na výběr z mnoha nápaditých variací, jak si ji připravit ke zdravému zpestření rodinného jídelníčku.

Cuketa pro zdraví a štíhlou linii

Slupka cukety obsahuje karoteny a hořčík, ty přispívají ke správné funkci buněčných jader a celkové činnosti buněk. Cuketa je jako nízkoenergetická zelenina s vysokým obsahem vody velmi vhodná při redukčních dietách. Skvěle pomáhá udržet štíhlou linii a v těchto dnech ji proto můžeme lehce zařadit jako součást zeštíhlujícího procesu. Konzumace cukety příznivě ovlivňuje a zvyšuje peristaltiku střev, pomáhá při střevní ochablosti i při zácpě a prospívá střevním sliznicím. Cuketu řadíme spolu s mnoha druhy dýní a patizonu mezi tykvovité druhy zeleniny, jejichž způsob přípravy v kuchyni pak může být v lecčem podobný.

Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

Cukety v kuchyni

V české kuchyni má cuketa během letních měsíců své pevné postavení, známe zapékané pokrmy z cukety, plněnou cuketu, cuketovou krémovou polévku, cuketové bramboráky a dokonce ji přidáváme i do sladkých moučníků. Cuketu můžeme zkrátka připravovat všestranně a na mnoho způsobů, inspirovat se můžeme i tipy zahraničních kuchyní. Například ve Francii je cuketa známá jako zásadní přísada do tradičního venkovského pokrmu s názvem "ratatouille". Sbírat a konzumovat můžeme také cuketové květy, obvykle je pak připravujeme jako plněné. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké cuketové plody (cca do 25 cm), které nemusíme loupat, jsou křehčí než plody přezrálé a přerostlé, navíc mají minimum semen. Častější trhání menších a mladých plodů navíc nutí rostlinu opakovaně plodit, a tak si můžeme užívat skutečně bohatou sklizeň.

Cuketa v Guinessově knize rekordů

Mezi pozoruhodné zajímavosti o cuketách patří fakt, že nejdelší z nich měřila celých 2,52 m a byla výpěstkem Itala Giovanniho Batisty Scozzafava. Místem pěstování obří cukety pak byly Niagarské vodopády. Změřena byla 28. srpna 2014 a dosud nepřekonaný rekord je zapsán v Guinessově knize rekordů. Známá je také záliba v cuketách české herečky Jany Štěpánkové, která o nich napsala celou kuchařku.

Zdroj: Ireceptar.cz, Wikipedie.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Moreira Tůmová

Proč posilovat pánevní dno?
Nevolnost na cestách a střevní potíže během dovolené

Další články