Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.

Pár zajímavostí o rebarboře

Rebarbora přišla do Evropy od Barbarů, z Číny a Mongolska. Na evropském kontinentu ji zprvu začali užívat Němci a Angličané, od 18. století se její obliba začala rozšiřovat i do dalších zemí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně ujala jako potravina a o její šíření do celého světa se postarali Arabové.

Rebarbora prospěšná pro naše zdraví

Rebarbora je ceněnou zeleninou hlavně pro velký obsah vitamínů a minerálů.

Proč je rebarbora zdravá?

  • je bohatá na kyseliny citronovou a jablečnou
  • obsahuje vitamíny skupiny B (především niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou)
  • je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu
  • rebarbora na sebe váže tuk, je účinná v boji s nadváhou
  • detoxikuje organismus
  • je močopudná
  • podporuje metabolismus¨
  • pomáhá při ochablosti střev a zácpě (přírodní projímadlo)
  • posiluje krvetvorbu, pokožku i vlasy, aktivuje energii buněk

Pozitivní účinky rebarbory jsou nejsilnější v syrovém stavu, v upraveném stavu většinu vitamínů bohužel ztrácí.

Proč je rebarbora nebezpečná?

Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová (oxalová). Obecně se mluví o její škodlivosti, některé studie uvádějí, že tato kyselina přímo v těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se díky tomu z těla vylučuje. Díky obsahu kyseliny šťavelové by si rebarboru měli odpustit lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny. Rebarboru by rozhodně neměli konzumovat lidé s problémy s ledvinami, močovým měchýřem a lidé mající problémy se žaludečními kyselinami. Opatrně také na podávání dětem, těhotným a kojícím ženám.

Nakupujeme rebarboru

Rebarbora má svou sezónu pouze krátce, a to zhruba od poloviny května do poloviny června. Má to své odůvodnění, od konce šestého měsíce totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou pro konzumaci.

Při sklizni a koupi myslíme na to, že se jí jen řapíky, nikdy ne listy, které jsou bohaté na kyselinu šťavelovou od počátku.

O zralosti rebarbory nerozhoduje výrazně červená barva řapíků, to záleží na odrůdě. I ty nazelenalé bývají již vhodné k dalším úpravám.

Jak zpracovat rebarboru

Z rebarbory se před úpravou musí odstranit tuhá vlákna a slupky, která jednoduše stáhneme ostřejším nožem. Rebarbora se obvykle upravuje tepelně, v některých zdrojích se uvádí, že se neměla jíst syrová a častěji než 2 - 3x týdně.

Léčba pomocí rebarbory - protichůdné účinky

V léčbě se používá kořen, nikoli řapíky. Kořen rebarbory se vyryje na podzim, očistí se, omyje a nakrájený na kousky se usuší. Kořen rebarbory se užívá většinou v podobě prášku, který má schopnost zastavit průjem (v malých dávkách) a naopak jako projímadlo (ve větších dávkách). Při zácpě užíváme polovinu mocca lžičky rozemletého usušeného kořene, účinek nastává po cca 8 hodinách.

Stejně tak listy mají zcela opačné účinky. Připravíme-li z nich čaj, začnou se nám tvořit ledvinové kamínky, při použití listů zevně na obklady naopak pomáhají kamínky rozpoustět.

Na obklad z listů při ledvinových kamenech podrtíme listy rebarbory válečkem, až trochu pustí šťávu. Poté je nahřejeme na pánvi s trochou olivového oleje na co nejvyšší teplotu, kterou na kůži sneseme, přiložíme na oblast ledvin a upevníme. Obklad z rebarbory necháme působit přes noc.

Foto: Pixabay.com

Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina patří do témat

Ovoce a zelenina patří do témat

Adresář

Poradna na téma Ovoce a zelenina

Diskuze na téma Ovoce a zelenina

  • 14.04.2015 11:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobrý den nevite nekdo prosim kde se v praze prodava na nejakem farmarskem trhu kvalitni ovoce a…

  • 16.04.2015 11:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobrý den ja jsem ted v utery na jednom farmarskem trhu byla! a dokonce myslim ze to bylo vse…

  • 20.04.2015 14:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobry den tak to jsem hrozne rada! to jste me mile prekvapila!! :) dekuji za odkaz mate pravdu je…

  • 24.04.2015 20:04 ovoce/zelenina z farmy

    to jsem rada ze jsem vas potesila! :)) byla jsem moc spokojena urcite tam pujdu zase budu tam asi…

  • 16.12.2010 19:12 Nevolnosti v těhotenství

    Jak snášet nevolnosti Většině žen bývá špatně hlavně po ránu, kdy je nízká hladina krevního cukr…

  • Angelika 18.01.2018 23:01 Vitaminy ve stravě

    Ahoj, tak u nás sepreferují 3 věci - 1. hlívaústřičná v kapslích jakodoplněk stravy, 2. ryby…

  • irca 29.08.2013 09:08 Nevolnosti v těhotenství

    Ja jsem v 16tt a zvracim skoro kazdy den uz od 6tt A to az 8krat denne. jedine co trochu pomaha…

  • jana 14.02.2014 13:02 Vitaminy ve stravě

    Já moc vitamíny nejím, tedy myslím ty vitamíny ve formě tabletek z lékárny. Snažím se do sebe…

  • ZahradnikRadovan 16.01.2015 22:01 Cukrovka

    Dobry den, v rodine se nam objevila cukrovka a tak jsem hledal, co by se s tim dalo delat. Dle…

  • No tak mi teda poraďte co je dobré ovoce a zelenina? A nějaký ten super recept.. jsem ochotná…

  • MonikaS 24.02.2015 18:02 Imunita

    Na imunitu u mě jednoznačně Céčko, Mg, B- prakticky zelenina a ovoce :) Samozřejmě by neměl člověk…

  • Zuzka 15.01.2017 20:01 zdravé hubnutí

    Ráda bych se s vámi podělila o svoji zkušenost. Při těhotenství jsme přibrala skoro 20 kg. Bylo to…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku