Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. Vždy je konzumujeme jen tepelně upravené. Rebarborové řapíky obsahují pro zdraví přínosnou kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

Rebarbora je zelenina, využíváme ji však spíš jako ovoce do buchet či koláčů, nebo do sladkých ovocných knedlíků. Hodí se i na marmeládu nebo jako kompot. Má nezaměnitelnou nakyslou chuť, která naše sladké moučníky osvěží a dodá jim nevšední říz. Skvělá je ale také k masu a do těstovin.

Rebarbora a její účinky

Rebarbora je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, konkrétně niacinu a kyseliny pantotenové. Obsahuje také kyselinu šťavelovou, ale na jaře, tedy v době sklizně, je její množství minimální. Snižuje cholesterol, detoxikuje, hydratuje a doporučuje se při redukčních dietách. Dále obsahuje vápník, mangan a draslík. Výzkumy také vedou k poznatkům, že malé dávky rebarbory přinášejí úlevu při úporných průjmech, naopak velké dávky pak mají silný projímavý účinek. Rebarbora prý také pomáhá vyvolávat menstruaci a dokonce i děložní kontrakce, měly by se jí proto vyhnout ženy v těhotenství, ale i malé děti.

Kdy sklízet rebarboru?

Aby nám rebarbora prospěla z hlediska výživy, musíme vědět jak ji správně používat a hlavně ji sklízet ve správnou dobu. Zdraví škodlivou a v rebarboře hojně obsaženou je kyselina šťavelová. Je proto velmi důležité, aby byla rebarbora sklizena včas, protože později se v ní tvoří příliš velké množství kyseliny šťavelové. Často se dočteme, že bychom ji měli sklízet od poloviny května do poloviny června. Nejjistější je však období do konce května, kdy je rebarbora ke konzumaci nejvhodnější, nejlahodnější a kyseliny šťavelové obsahuje jen velice málo.

Kyselina šťavelová - nebezpečí obsažené v rebarboře

Zelené listy a listové čepele rebarbory obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která je nefrotoxická a korozivní. Jsou popsány otravy lidí po požití listů rebarbory. Smrtelné následky po konzumaci těchto částí rebarbory byly problémem zejména v období první světové války, kdy se doslova doporučovalo jíst listy rebarbory. Při vaření a jiném tepelném zpracování rebarbory se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny, po její konzumaci pak do těla.

Jak upravovat rebarboru, aby nám neškodila?

Mezi nejzávažnější poruchy spojené s nesprávnou nebo nevhodnou konzumací rebarbory patří negativní ovlivnění srdeční činnosti a systému krevní srážlivosti. Dále vzniká i zvýšené nebezpečí tvorby ledvinových kamenů, neboť kyselina šťavelová se v organismu slučuje s vápníkem v nerozpustný oxalát vápenatý, který se může usazovat v močových cestách. Dochází také k úbytku vápníku a díky tomu i k dalším poruchám funkcí ledvin. Při tepelné úpravě se tak doporučuje kombinovat rebarboru s mléčnými výrobky. Známý je především rebarborový koláč s tvarohem, kdy tvaroh také příjemně utlumí kyselost rebarbory a vznikne nám skutečně lahodný a osvěžující moučník.

Recept na rebarborový koláč - lepší jste nejedli!

Zdroj: Wikipedia.org, Zena.cz, Bylinkovyraj.net

Foto: Pixabay.com

Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období? patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Ovoce a zelenina patří do témat

Adresář

Poradna na téma Ovoce a zelenina

Diskuze na téma Ovoce a zelenina

  • 14.04.2015 11:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobrý den nevite nekdo prosim kde se v praze prodava na nejakem farmarskem trhu kvalitni ovoce a…

  • 16.04.2015 11:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobrý den ja jsem ted v utery na jednom farmarskem trhu byla! a dokonce myslim ze to bylo vse…

  • 20.04.2015 14:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobry den tak to jsem hrozne rada! to jste me mile prekvapila!! :) dekuji za odkaz mate pravdu je…

  • 24.04.2015 20:04 ovoce/zelenina z farmy

    to jsem rada ze jsem vas potesila! :)) byla jsem moc spokojena urcite tam pujdu zase budu tam asi…

  • 16.12.2010 19:12 Nevolnosti v těhotenství

    Jak snášet nevolnosti Většině žen bývá špatně hlavně po ránu, kdy je nízká hladina krevního cukr…

  • irca 29.08.2013 09:08 Nevolnosti v těhotenství

    Ja jsem v 16tt a zvracim skoro kazdy den uz od 6tt A to az 8krat denne. jedine co trochu pomaha…

  • jana 14.02.2014 13:02 Vitaminy ve stravě

    Já moc vitamíny nejím, tedy myslím ty vitamíny ve formě tabletek z lékárny. Snažím se do sebe…

  • ZahradnikRadovan 16.01.2015 22:01 Cukrovka

    Dobry den, v rodine se nam objevila cukrovka a tak jsem hledal, co by se s tim dalo delat. Dle…

  • No tak mi teda poraďte co je dobré ovoce a zelenina? A nějaký ten super recept.. jsem ochotná…

  • MonikaS 24.02.2015 18:02 Imunita

    Na imunitu u mě jednoznačně Céčko, Mg, B- prakticky zelenina a ovoce :) Samozřejmě by neměl člověk…

  • Zuzka 15.01.2017 20:01 zdravé hubnutí

    Ráda bych se s vámi podělila o svoji zkušenost. Při těhotenství jsme přibrala skoro 20 kg. Bylo to…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku