Brokolice na talíři - proč je tak zdravá?

Brokolice se v českém jídelníčku začala těšit oblibě až v průběhu 20.století. Nyní je nedílnou součástí polévek, salátů, příloh, minutek a zapečených pokrmů. Někteří si brokolici dopřávají i v syrovém stavu a dělají dobře, takto je nejzdravější a uchová si nejvíce vitamínů a dalších pro tělo prospěšných látek.

Vitamíny a minerály nabitá zelenina, to je brokolice

Brokolice pochází původem z oblasti Středomoří, prvenství v jejím pěstování si dodnes drží Itálie a je největší exportní zemí této zeleniny. Brokolice obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a jiných živin. Snad nejvýznamější je obsah vitaminu C, protože jej má více jak 100 mg ve 100 g. Za zmínku jistě stojí tolik potřebný vitamín D, vitamin E, vitamíny skupiny B, dále pak karoten, riboflavin, kyselina listová, železo, draslík, selen, vápník a hořčík.

Brokolice pro naše zdraví

Jaké jsou léčivé účinky brokolice? Protože je nabitá karotenoidy, pomáhá v prevenci rakoviny plic. Díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch, napomáhá k uchování si zdravých zubů. Draslík má přiznivé účinky na správnou činnost srdeční. Konzumací brokolice také podporujeme trávení, metabolismus i krvetvorbu. A v neposlední řadě zlepšujeme imunitní systém. Brokolici by do svého jídelníčeku měli zařadit i lidé, kteří se snaží zhubnout, obsahuje totiž okolo 90 % vody a je velmi chudá na sacharidy.

Rady k výběru a nákupu brokolice

Čerstvou a pěknou brokolici poznáme podle jasně zelených růžic, někdy i s purpurovým nádechem, poupátka by měla být pevně uzavřena. NIkdy nekupujeme brokolici se stopami žluti, je to známka, že růžice již není nejmladší. Při koupi se vyplatí prohlédnout také lodyhy, zjevně pórovité a dřevnaté jsou známkou tuhosti, taková brokolice bude téměř bez chuti. Vždy se vyhýbáme brokolici, která vydává zřetelný pach!

Hlavní sezónou této zeleniny je podzim a jaro, mimo sezónu můžeme sáhnout po brokolici mražené, ta však postrádá typickou chrupavost.

Brokolice v kuchyni

Brokolice velmi snadno a rychle podléhá zkáze, proto je třeba čerstvou brokolici spotřebovat co nejrychleji. Brokolici skladujeme ve vzduchotěsném obalu na suchém a chladném místě. I při správných skladovacích podmínkách vydrží brokolice maximálně 10 dní.

Existuje i další způsob skladování. Brokolici (stejně jako chřest) můžeme také odříznout konce košťálů a vložit ji do džbánu či sklenice s vodou. Hlavičku jen lehce překryjeme kouskem potravinářské folie a uložíme do lednice.

Konzumace brokolice - syrová, vařená a součástí pokrmů

Jak již bylo zmíňěno v úvodu, nejlepší je jíst brokolici syrovou. Stačí ji pouze dobře omýt a rozdělit na růžičky. Syrová brokolice může být součástí smoothie, salátů a pomazánek.

Aby měla vařená brokolice dobrou chuť, musí vždy trochu křupnout. Převařená, rozměklá a bledá brokolice je už ochuzena o spoustu vitamínů a nechutná dobře. Čerstvá, spravně vařená brokolice nemá ostrou chuť ani aroma.

Brokolice může být vařená v páře, je to ten nejlepší způsob, jak ji tepelně upravit a zachovat vitamíny a minerály. Výborně chutná i blanšírovaná brokolice.

Tipy na vaření

Zapečená brokolice se sýrem

Brokolice se sýrovou omáčkou

Brokolice jako mozeček

Krémová polévka z brokolice a hrášku

Brokolicový salát s vejcem

Foto: Pixabay.com

Brokolice na talíři - proč je tak zdravá? patří do témat

Ovoce a zelenina patří do témat

Adresář

Poradna na téma Ovoce a zelenina

Diskuze na téma Ovoce a zelenina

  • 14.04.2015 11:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobrý den nevite nekdo prosim kde se v praze prodava na nejakem farmarskem trhu kvalitni ovoce a…

  • 16.04.2015 11:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobrý den ja jsem ted v utery na jednom farmarskem trhu byla! a dokonce myslim ze to bylo vse…

  • 20.04.2015 14:04 ovoce/zelenina z farmy

    dobry den tak to jsem hrozne rada! to jste me mile prekvapila!! :) dekuji za odkaz mate pravdu je…

  • 24.04.2015 20:04 ovoce/zelenina z farmy

    to jsem rada ze jsem vas potesila! :)) byla jsem moc spokojena urcite tam pujdu zase budu tam asi…

  • 16.12.2010 19:12 Nevolnosti v těhotenství

    Jak snášet nevolnosti Většině žen bývá špatně hlavně po ránu, kdy je nízká hladina krevního cukr…

  • Angelika 18.01.2018 23:01 Vitaminy ve stravě

    Ahoj, tak u nás sepreferují 3 věci - 1. hlívaústřičná v kapslích jakodoplněk stravy, 2. ryby…

  • irca 29.08.2013 09:08 Nevolnosti v těhotenství

    Ja jsem v 16tt a zvracim skoro kazdy den uz od 6tt A to az 8krat denne. jedine co trochu pomaha…

  • jana 14.02.2014 13:02 Vitaminy ve stravě

    Já moc vitamíny nejím, tedy myslím ty vitamíny ve formě tabletek z lékárny. Snažím se do sebe…

  • ZahradnikRadovan 16.01.2015 22:01 Cukrovka

    Dobry den, v rodine se nam objevila cukrovka a tak jsem hledal, co by se s tim dalo delat. Dle…

  • No tak mi teda poraďte co je dobré ovoce a zelenina? A nějaký ten super recept.. jsem ochotná…

  • MonikaS 24.02.2015 18:02 Imunita

    Na imunitu u mě jednoznačně Céčko, Mg, B- prakticky zelenina a ovoce :) Samozřejmě by neměl člověk…

  • Zuzka 15.01.2017 20:01 zdravé hubnutí

    Ráda bych se s vámi podělila o svoji zkušenost. Při těhotenství jsme přibrala skoro 20 kg. Bylo to…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku